English     • Főoldal  
• Hírek, programok

• Segíthetünk?
     Hajléktalanok
     Nagycsaládosok
     Kisnyugdíjasok
     Szegény gyerekek
     Roma családok
     Határon túl élők

• Ön is segíthet!

• Kapcsolatok

• Munkatársaink

• Egy százalék

• Képgaléria

• Archívum

• Elérhetőségünk 

Kiknek és hogyan segít a Karitász?

Szűkebb és tágabb környezetünkben igen sok lehetőség nyílik a segítségnyújtásra, hiszen sokan szorulnak rá a gondoskodásra, az odafigyelésre, egy kis meghallgatásra - a szeretetre. Igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy közvetítsük az emberek szeretetét egymás felé. A konkrét célcsoportok támogatását a bal oldalon található menü egyes elemei mutatják be.

A támogatás formája igen sokrétű lehet - s csak a legritkább esetben van szó konkrét pénzadományról. Az alábbi formákban áll módunkban segítséget nyújtani, illetve azt közvetíteni:

Ruha
Tartós élelmiszer
Bútor
Főként a két nagyvárosban, Debrecenben és Nyíregyházán ajánlanak fel költözés idején jó állapotú bútorokat. Raktározási lehetőségeink szűkössége miatt igyekszünk a rászorulókat az adományozóval közvetlen kapcsolatba hozni.

Gyűjtésből származó pénzadomány
Karitatív tevékenységünk anyagi alapja elsősorban szélesebb körű gyűjtésekből származik. Minden évben a Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasár-napon gyűjt a Katolikus Egyház a Karitász támogatására pénzadományokat. Ennek 40%-a a helyi karitász-csoportnál marad, 33%-át az Egyházmegyei Karitász kapja.
Az évenkénti egyszeri rendszeres adakozáson túl az árvizek és egyéb katasztrófák alkalmából gyűjtöttünk pénzadományokat. Például az 1999-es ár- és belvízkár enyhítésére országosan gyűjtött 140 millió forint felét régiónkban oszthattuk ki a helyi plébánosok és karitászcsoportok segítségével.

Képzés, továbbképzés
Megalakulásunktól (1993) fontosnak tartottuk, hogy ne csak az önkéntesek lelkesedése, hanem megfelelően felkészült segítők munkája alapozza meg a Karitász tevékenységét. 1994-ben Bosák Nándor püspök úr vezetésével Karitász Napot tartottunk Nyíregyházán, ahol a jelen lévő 120 pap és segítő nagy lendülettel kezdett a csoportok szervezéséhez.
Az induláskor 4 csoportot számláló közösség ma már 50-re bővült.  A képzést évente egy-egy lelkigyakorlat kíséri, amely 3 napig tart, ahol lelki előadások bővítik ismereteinket, növeli hitünket, elkötelezettségünket és összetartozásunkat.

Gyógyszer
Az emberek egyre szívesebben juttatják el a Karitászhoz a fel nem használt gyógyszereket. Orvos, illetve gyógyszerész vizsgálja be azokat, majd receptre adja ki a rászorulók részére az orvosságokat, így jelentős összeget takaríthatnak meg az általunk ilyen módon támogatott emberek. A készletünkben nem lévő gyógyszerek kiváltásában lehetőségeink szerint igyekszünk segíteni.