English     • Főoldal  
• Hírek, programok
     Új Karitász igazgató

• Segíthetünk?

• Ön is segíthet!

• Kapcsolatok

• Munkatársaink

• Egy százalék

• Képgaléria

• Archívum

• Elérhetőségünk 
" LEHET- E JÓNAK LENNI EGY ROSSZ VILÁGBAN? "-AVAGY TETTÜNK -E ELEGET 2017-BEN AZÉRT, HOGY ENYHÍTSÜK A SZÜKSÉGET?  2018-01-10

Helytálló kérdés ez akkor, amikor elembertelenedett világunkban hajlamosak vagyunk elmenni az elesett mellett, mondván biztos segít majd neki más vagy oldja meg a problémáját úgy, ahogyan tudja. Milyen "szerencse", hogy sok-sok évvel ezelőtt Krisztus nem így gondolta és példát mutatva előttünk járt.


Lelkes karitászosként egész évben igyekszünk azon munkálkodni, hogy ezt a krisztusi példát követve enyhítsünk a nehéz körülmények között élők gondjain, szükségén. Karácsony közeledtével az ember talán még érzékenyebbé válik és aktívabbá a segítségnyújtásban.

Kalkuttai Teréz anya szavait idézve világosabbá válik miért is munkálkodunk mi a karitászban: "Úgy érezzük, hogy amit teszünk csak egy csepp a tengerben . Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger."

A szegénység és rászorultság tengerének mélységét, ha csupán néhány szeretet-cseppel, de enyhíteni tudtuk az elmúlt esztendőben. Karitász csoportunk szerény lehetőségeihez mérten igyekezett segíteni azokon, akik igazán nélkülöznek.

Krisztus szeretetének közvetítésére múlt év decemberében nagyszerű alkalmat adott a Magyar Katolikus Karitász " Egymillió csillag a szegényekért" nevű kezdeményezése, amelyben a Berettyóújfalui Szt. Angéla karitász csoport illetve a Furtai Szt. László karitász csoport is aktívan bekapcsolódott.

Karitász naptárak vásárlásával és továbbértékesítésével segítettük a Karitász pénztárának bevételét. Ezen naptárakból és a karitász csoportunk tagjai által sütött mézeskalácsokból jelképes " köszönő ajándékot" készítettünk támogatóink, jószándékú adakozó testvéreink részére. Kifejezve hálánkat és ezzel is erősítve bennük azt a tudatot, hogy mennyire fontos számunkra nagylelkű segítségük, hiszen nélkülük mi sem tudnánk kellőképpen támogatni a szegényeket.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász decemberben burgonya-, hagyma-, tápszer-, majonéz-, meggybefőtt adománnyal segítette munkánkat.

Ezt egészítettük ki az " Egymillió csillag a szegényekért" akció keretén belül adventi tartós élelmiszergyűjtéssel. Ennek helyszínéül egy Berettyóújfalui Coop élelmiszer üzlet adott helyet, akik emberségből már sokadszor vizsgáztak előttünk jelesre. Kisgyermek cipőben járó karitász csoport lévén, lassan rutint szerzünk abban, hogy ne féljünk kiállni és kérni, még akkor is ha ez nem mindig csak a kellemes élményekről szól. Sajnos néha falakba ütközünk, de nem engedhetjük, hogy ez visszavessen bennünket megkezdett nemes feladatunk véghezvitelében.

Abban bízva tesszük ezt, hogy talán egyszer a mi bátorságunk, másokért való " kiállásunk" indít majd embereket a tevékeny szeretet útjára. Összegzésképp elmondhatom, hogy élelmiszergyűjtésünk eredményeképp 50 család számára tudtunk csomagot készíteni, figyelembe véve azt, hogy rászorultjaink között vannak kisgyermekek, idősek és hajléktalanok is.

Öröm volt látni számunkra a csomagokat fürkésző gyermekarcokat és meghatódottság töltötte el szívünket látva a könnybe lábadt, megfáradt idős szemeket.

Talán ilyenkor érezheti leginkább a karitász önkéntes, hogy jó helyen van, ott ahol lennie kell. Szilvási Lajos szavait idézve: " hiszen igazán csak az találja meg a helyét, aki olyasmit tesz az emberekért, amit nem lehet pénzzel megfizetni."

De szeretetet nemcsak adni, hanem elfogadni is képessé kell válnunk, mindezt nem fölényesen, erőt fitogtatóan, hanem Jézushoz hasonlóan alázattal, kellő figyelemmel és odafordulással. Simon András fogalmazza ezt meg igazán szépen: "Hiszen mi praktikusan, megszervezetten, hatékony nagyüzemi módon osztjuk a szeretetet a rászorulóknak. S lám, most a sor megakad, a sorban állók türelmetlenkednek. De valaki nem tágít. Csak áll és már- már könyörögve kínálja felénk apró kis szeretetmorzsáit. S akkor meg kell látnunk, hogy a szeretet elsősorban nem nekünk szól. Az életben maradáshoz neki van szüksége arra, hogy adjon, mert az elfogadottságban nyeri el értelmét. Valakitől szeretetet elfogadni annyit jelent, mint megerősíteni őt élete értelmében."

 

Kívánom, hogy legyen ez útravalónk a 2018-as évben, amikor újult erővel, lelkesen kezdünk neki az új feladatoknak.

 

Györgyfiné Kulcsár Zita

Berettyóújfalui KaritászvezetőNyomtatási nézet Küldje tovább barátjának, ismerõsének!