English     • Főoldal  
• Hírek, programok
     Új Karitász igazgató

• Segíthetünk?

• Ön is segíthet!

• Kapcsolatok

• Munkatársaink

• Egy százalék

• Képgaléria

• Archívum

• Elérhetőségünk 
Nyíregyházi Karitász csoport-Teréz Anya Egyesület tapasztalatai  2018-01-09

"Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a rászoruló embertársainkon való segítés a mindennapokban sokkal inkább lelki, semmint fizikai feladat. Miért gondolom így? Mert ahhoz, hogy fizikailag segíteni tudjunk, elsősorban az emberek lelkét kell tudnunk megszólítani olyan alázatos, őszinte szeretettel, hogy úgy tudjon megnyílni felénk, mint egy virág a napfény felé.


A bennünk lévő tiszta szeretet a másik ember iránt olyan, akár egy hervadó virágnak a vízcsepp. Elesett, hontalan testvéreink megtört lelkéhez nem könnyű feladat közel kerülni és elnyerni bizalmukat, hiszen sokszor szembesülnek elutasítással és közönnyel. Mégis azt tapasztaltam, hogy kitartó munkával, és előítéletek nélkül még a legerősebb lakattal bezárt szív is megnyitható.

         2017 márciusától vagyok a Karitász munkatársa, s ez idő alatt számos olyan tevékenységben vettem részt, amely során nemcsak adtam, de nagyon sokat kaptam is. Nehéz szavakba önteni, milyen érzés látni a szemekben a kölcsönös tiszteletet, hálát, szeretetet, és érezni, ahogy az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit gyakorolva, mindannyian megtapasztaljuk Isten jelenlétét és végtelen szeretetét.

Karácsony előtt a Kelet Karitász által szervezett „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű adománygyűjtési akció keretében háromszáz rászoruló család részére osztottunk ki tartós élelmiszercsomagot. A gyűjtés során az üzlet bejáratánál állva nemtől, kortól, vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit megszólítottam, s mélységesen megérintett mindaz, amit eközben tapasztaltam. A nagy forgalom miatt csupán néhány másodperc jutott egy-egy vásárlóra, mégis legalább a 98%-k meghallgatott és hozzájárult adományaival egy számára ismeretlen család karácsonyához. S e döntő többség tette ezt annak ellenére, hogy jórészt maguk is rászorulókként élik meg a mindennapjaikat.

Voltak, akik eleinte továbbmentek, anélkül, hogy meghallgattak volna, majd valamilyen oknál fogva mégis úgy döntöttek, hogy visszafordulnak hozzám. Érdeklődve végighallgattak és nagylelkű adományokkal segítették munkánkat. Ezáltal végig éreztem a munkánkon Isten kegyelmét és áldását.

         Hálás vagyok Istennek azért, amiért itt dolgozhatok és így láthatom, hogy a Karitász munkája mögött, mennyi hit, összefogás és szeretet van. Teréz anya egyik legszebb gondolatával zárom soraimat: „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”

 

Gergely Katalin (Nyíregyháza)Nyomtatási nézet Küldje tovább barátjának, ismerõsének!